Friday, February 13, 2015

"You can put your mask on..."


Σύμφωνα με τον εισηγητή της αναλυτικής ψυχολογίας Καρλ Γιουνγκ, ο καθένας μας διαθέτει δύο πλευρές. Η μια, η "περσόνα", είναι το προσωπείο μας, η μάσκα που φοράμε για να χτίσουμε τη δημόσια εικόνα μας, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προβάλλουμε και δημιουργούν την εντύπωση για το άτομό μας στους γύρω μας. Η άλλη, είναι η πλευρά που καταπιέζουμε, η λίγο σκοτεινή και απόκρυφη που σχετίζεται με φόβους, αδυναμίες και θυμό.

H ανάγκη μας είτε να αλλάξουμε ταυτότητα, είτε απλώς να προβάλλουμε κάτι διαφορετικό οδήγησε στη χρήση της πρόσθετης μάσκας. Μια πρακτική πανάρχαιη που συνδέεται με διαφορετικές χρονικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, διαφορετικές μορφές και ποικίλους συμβολισμούς. 

Και που -καλά καταλάβατε- αναφέρω λόγω των ημερών. Η γνωστή συζήτηση περί του τι υποδηλώνει η στολή που θα επιλέξεις και για το αν έτσι αποσυμπιέζεις όσα υπό κανονικές συνθήκες φοβάσαι να εκδηλώσεις κλπ κλπ. Καθότι ψυχολόγος δεν είμαι -αν και ευελπιστώ κάποια μέρα να γίνω και αυτό- δε θα σας μπλέξω με ψυχαναλυτικά πορίσματα και τη "θεωρία του Εγώ".

Θα κάνω απλά μια αναφορά στο ξακουστό καρναβάλι της Βενετίας και τις Βενετσιάνικες μάσκες που, προσωπικά, θεωρώ αριστουργήματα!

Στην ιταλική πόλη, λοιπόν, η μάσκα κάνει την εμφάνισή της το Μεσαίωνα. Οι απόψεις διίστανται και τα στοιχεία δεν επαρκούν για να εξακριβώσουμε τους λόγους που υιοθετήθηκε η χρήση της. 

Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι Βενετσιάνοι μασκαρεύονταν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για να αποφεύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα. Ήθελαν περισσότερη ιδιωτικότητα οι άνθρωποι, πώς να το κάνουμε; Τους άρεσε η αίσθηση ελευθερίας και απενοχοποίησης. Άλλοι πάλι θεωρούν πως τις μάσκες φορούσαν όσοι εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες και ήθελαν κάλυψη. Παράνομες σχέσεις, τυχερά παιχνίδια, πολιτικά σκάνδαλα, κουτσομπολιό.. πολλή ίντριγκα και τότε!

Ίσως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όπως και να έχει, η μάσκα έγινε συνώνυμο της ελευθερίας και της καταπάτησης των κοινωνικών κανόνων. Με καλυμμένα πρόσωπα κυριαρχούσε μια αίσθηση ιδιότυπης ισότητας. Τα αποτελέσματα διπλά. Ανάπτυξη του αυτοσχέδιου θεάτρου του δρόμου από τη μια, έξαρση παρανομίας από την άλλη.

Έτσι, εκδόθηκαν νόμοι που έθεταν υπό έλεγχο τη χρήση της μάσκας, ώσπου την περιόρισαν στις ημέρες του Καρναβαλιού και των ιδιωτικών χορών την εποχή της Αυστριακής κατοχής. Μετά από διακοπή δύο περίπου αιώνων, το Βενετσιάνικο Καρναβάλι επανήλθε το 1980 και καθιερώθηκε!

Αποτελεί μια από τις πιο καλοσχεδιασμένες γιορτές, με πολύμηνη προετοιμασία και φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και αναβιώσεις εθίμων. Ολόκληρη η πόλη μοιάζει με ένα απέραντο θεατρικό σκηνικό, τα φανταχτερά κοστούμια τραβούν τα βλέμματα ενώ η βενετσιάνικη μάσκα προσδίδει το απαιτούμενο μυστήριο!

Αν σας δοθεί κάποτε η ευκαιρία να παρευρεθείτε, μην τη χάσετε!

Για την ώρα, μπορείτε να υιοθετήσετε το chic look μιας βενετσιάνικης μάσκας με τεχνικές make up!
Μasque parties έχουν οργανωθεί πολλά! Put your mask on and have fun!






No comments:

Post a Comment