Monday, February 16, 2015

Κρεμμύδια γεμιστά και ντολμάδες

Υλικά:
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 40 αμπελόφυλλα
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, μόνο το άσπρο μέρος
  • 5 – 6 λευκά μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 3 μέτρια καρότα τριμμένα
  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα (500 γρ)
  • 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
  • ½ κούπα λευκό κρασί ξηρό
  • ½ κούπα σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
  • 2 κ.γ. δυόσμο ξερό
  • 1 κούπα ρύζι καρολίνα
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • 2 κούπες νερό

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα αμπελόφυλλα για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
Μετά βράζουμε τα κρεμμύδια και τα σουρώνουμε να κρυώσουν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε σωτέζα, σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε.  Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και τη μελιτζάνα, ξεφλουδισμένη και κομμένη μικρά κομματάκια.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μερικά λεπτά και προσθέτουμε το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δυόσμο.
Προσθέτουμε ½ κούπα από τη λιωμένη ντομάτα και ανακατεύουμε.  Αποσύρουμε από τη φωτιά να μη μας βράσει το ρύζι και ανακατεύουμε τον μαϊντανό και το σχοινόπρασο.
Τυλίγουμε πρώτα τα ντολμαδάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.  Τέλος προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την υπόλοιπη ντομάτα και ρίχνουμε λίγο ακόμη αλάτι.
Προσθέτουμε το μισό νερό και κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να πάει παντού.  Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω και προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
Μόλις βράσει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει για 30 λεπτά.

No comments:

Post a Comment