Saturday, December 6, 2014

Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στεφάνια...μόνοι σας!

Τα στεφάνια είναι από τα πιο εύκολα και ανέξοδα πράγματα που μπορείτε  να φτιάξετε μόνοι σας.

Το μόνοι που χρειάζεται να αγοράσετε είναι τη βάση του στεφανιού. Οι πιο συνηθισμένες είναι αυτές από φελιζόλ ή από πεπιεσμένο χαρτόνι. Ακόμα και τη βάση όμως μπορείτε να την φτιάξετε μονοί σας από κλαδιά δέντρων, από σύρμα ή ακόμα και από παλιά καλώδια, το μυστικό είναι η φαντασία ή για αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν την έχουν είναι η πρακτικότητα! Αν λοιπόν αποφασίσετε να αγοράσετε τη βάση, μια βόλτα στα στενά του κέντρου της Αθήνας ή σε αντίστοιχα σημεία της υπόλοιπης Ελλάδας, θα σας εμπνεύσει σίγουρα.


Πάμε να δούμε πως μπορείτε να διακοσμήσετε τα στεφάνια σας:

Αρχικά αποφασίστε αν θα χρωματίσετε την βάση σας και τι χρώμα. Γίνεται πολύ εύκολα με μαρκαδόρους ή νερομπογιές.

1) Μια ωραία ιδέα είναι τα κουμπιά! Τα κουμπιά έχουν πολλά χρώματα, σχέδια και μεγέθη. Σε βάση από πεπιεσμένο χαρτόνι τα κολλάτε με πιστόλι σιλικόνης. Αν δεν έχετε μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας κολλά (δείτε στο τέλος του άρθρου). Σε βάση από φελιζόλ μπορείτε να ράψετε τα κουμπιά πάνω της.


2) Μια άλλη ιδέα είναι τα καλαμάκια! Επίσης πολύχρωμα και ίσως και με κάποια σχέδια. Μπορείτε να τα κόψετε στο επιθυμητό μέγεθος και να τα κολλήσετε/ράψετε στη βάση σας. Μπορείτε αν θέλετε να βρείτε λευκά καλαμάκια τα οποία να χρωματίσετε βάψετε όπως επιθυμείτε.


3)Μια πολύ πρωτότυπη ιδέα είναι τα...μακαρόνια! Ναι ναι τα μακαρόνια! Υπάρχουν τόσο όμορφα σχεδία όπως κοχύλια, φιογκάκια, αστεράκια, κ.α. Μπορείτε να τα βάψετε χρυσαφί ή ασημί ή όποιο συνδυασμό χρωμάτων θέλετε. Εδώ όμως θα χρειαστείτε πιστόλι σιλικόνης ή υγρή κολλά.

4) Μπορείτε να διακοσμήσετε τα στεφάνια σας και με αποξηραμένα φρούτα! Κόψτε λεπτές ροδέλες από πορτοκάλι και ψήστε τες πάνω σε λαδόκολλα σε δυνατό φούρνο μέχρι να ξεραθούν. Αφού κρυώσουν μπορείτε να τις κολλήσετε στη βάση σας.


Ιδέες υπάρχουν σίγουρα πολλές! Με καλή διάθεση και όρεξη θα βρείτε σίγουρα άλλες τόσες, μονό και μόνο χαζεύοντας απλά μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, βάλτε τα ενεργά στην διαδικασία πάντα φυσικά με την επίβλεψη σας.

Έξτρα συμβουλή: πέρα από το "κολάζ" που θα κάνετε για να φτιάξετε το στεφάνι σας, μπορείτε να το διακοσμήσετε επιπλέον με κορδέλες, φιόγκους από παλιά δώρα, ξυλάκια κανέλας, ξυλαράκια κ.α.


Τώρα, πως θα φτιάξουμε την δική μας κολλά; Πανεύκολα και ανέξοδα!

Θα χρειαστούμε:

- Αλεύρι
- Ζάχαρη
- Νερό
- Λευκό ξίδι

Παρασκευή:

Μέσα σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη σε αναλογία 3 προς 1. Ρίχνουμε κρύο νερό και ανακατεύουμε καλά να φτιάξουμε κάτι σαν πάστα και προσέχουμε να μην σβολιάσει. Βάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει παχύρρευστο. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν χρησιμοποιήσουμε την κόλλα σου. Την αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορούμε να τη φυλάξουμε στο ψυγείο για 1-2 βδομάδες.


Και έτοιμη η σπιτική μας κόλλα!

Καλές δημιουργίες!

No comments:

Post a Comment