Tuesday, April 28, 2015

"ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ": Η ΤΑΙΝΙΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ



ΥΠΟΘΕΣΗ
Κάπου στην Ταϊπέι ένας αλκοολικός άνδρας εργάζεται καθημερινά ως άνθρωπος-πινακίδα οκτώ ώρες την ημέρα, προσπαθώντας να επιβιώσει. Παράλληλα ζει φτωχικά, μεγαλώνοντας τα δύο μικρά του παιδιά. Διανύοντας αυτήν την δύσκολη διαδρομή, η οικογένεια θα συναντήσει μια μοναχική υπάλληλο παντοπωλείου, η οποία θα προσπαθήσει να τους βοηθήσει να φτιάξουν μία καλύτερη ζωή...

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ο αξιόλογος Μαλαισιανός σκηνοθέτης Τσάι Μινγκ Λιανγκ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ενδιαφέρουσες δημιουργίες, όπως το «Face» του 2009, το «I Don't Want to Sleep Alone» του 2006, αλλά και το «What Time Is It Over There?» του 2001, επιστρέφει με μια ταινία με χρονική διάρκεια σχεδόν δυόμιση ωρών, με ελάχιστους διαλόγους και χωρίς καθόλου μουσική επένδυση. Η ταινία "Αδέσποτα σκυλιά"(Stray Dogs / Jiao you - Ταϊβάν, Γαλλία - 2013) είναι μία μαγευτική ελεγεία εικόνων και φυσικών ήχων, αλλά κι ένας φόρος τιμής στην ανθρώπινη ύπαρξη, τη μοναξιά, την καθημερινή μάχη για επιβίωση και την ατέρμονη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με την οποία ο Τσάι Μινγκ Λιανγκ καταφέρνει όχι μόνο να κερδίσει τον θεατή του αλλά και να χαρίσει απλόχερα μία από τις καλύτερες ταινίες του.

Να επισημανθεί πως πλην της σκηνοθεσίας ο Τσάι Μινγκ Λιανγκ υπογράφει και το σενάριο από κοινού με τους Τανγκ Τσενγκ Γιου και Πενγκ Φέι. Τη φωτογραφία έχουν αναλάβει οι Λιάο Πεν Γιανγκ και Σανγκ Γουέν Ζονγκ. Το καστ τέλος πλαισιώνουν οι Λι Κανγκ Σενγκ, Γιανγκ Κουέι Μέι, Λου Γι Τσινγκ, Τσεν Σιανγκ Τσίι, Λι Γι Τσενγκ, Λι Γι Τσιεχ και Γου Γιν Κάι.

Η ταινία «Αδέσποτα Σκυλιά» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο Golden Mouse. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φιλμ συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό της διοργάνωσης, μαζί με την ταινία του  Αλέξανδρου Αβρανά "Miss Violence" - η οποία απέσπασε συνολικά τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων, τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης Σκηνοθεσίας, αλλά και το Κύπελλο Βόλπι καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου. Η νέα αυτή  δημιουργία του Τσάι Μινγκ Λιανγκ, κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, ήδη από την Πέμπτη 23 Απριλίου, σε διανομή της Ama Films.

Trailer










No comments:

Post a Comment