Monday, April 27, 2015

Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΥΡΟ

Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας, γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ., στην Καππαδοκία από γονείς χριστιανούς. Όταν έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος στην ηλικία διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το παράστημά του. Γι αυτό τον προήγαγαν γρήγορα σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμη. Αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε όλο το χριστιανικό κόσμο. Θεωρείται προστάτης του πεζικού και του στρατού ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) άγιος κι ελευθερωτής, συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις, η σπουδαιότερη από τις οποίες είναι αυτή που μιλάει για το φόνο του δράκοντα και τη σωτηρία της βασιλοπούλας.
Σε πολλά μέρη της ελληνικής επικράτειας, ο μήνας Απρίλιος που συμβαίνει να γιορτάζεται και η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα, Αγίου Γεωργίου,  ονομάζεται και "Αιγιώργης" ή "Αιγιωργίτης".
Χαρακτηριστική επίσης είναι η σύγχρονη εκδοχή της γνωστής, αρχαίας παροιμίας στην οποία ο Άγιος αντικατέστησε την Αθηνά: "Άγιε μου Γιώργη βοήθα με, κούνα κι εσύ το χέρι σου".
Σημαντικότερα από τα ελληνικά έθιμα στη μνήμη του Αγίου είναι αυτά της Θράκης, όπου την παραμονή της εορτής μαζεύουν τσουκνίδες και τις βάζουν στην πόρτα του σπιτιού γιατί τη νύχτα λένε πως βγαίνει το "τζάντι" (δαιμόνιο) και παίρνει το "ούρι" (ευτυχία του σπιτιού), καθώς και της Σύμης όπου την παραμονή ανάβουν φωτιές και πηδούν τραγουδώντας τον ακόλουθο στίχο: "Έξω ψύλλοι και κοριοί και μεγάλοι ποντικοί", που έχει να κάνει με την καθαριότητα και το ασβέστωμα του σπιτιού που γίνεται την παραμονή.
Με αφορμή λοιπόν τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου που γιορτάσαμε πριν λίγες μέρες, σήμερα θα δούμε κάποιες φωτογραφίες από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.











No comments:

Post a Comment