Thursday, January 8, 2015

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ για μια τάρτα μεγέθους 28-30 εκατοστών
για τη ζύμη
  • 175γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ βούτυρο αγελάδος ανάλατο, πολύ κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 45μλ πολύ παγωμένο νερό
για τη γέμιση
  • 3 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες (ούτε λεπτές ούτε χοντρές)
  • 3 κρόκους αβγού
  • 185μλ κρέμα γάλακτος ( με 20% λιπαρά)
  • 60γρ ζάχαρη κρυσταλλική και 1 κ.σ. για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για τη ζύμη: βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και με τα χέρια σας τρίψτε το μαζί με βούτυρο μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος το νερό και και ζυμώστε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μη γίνει πολύ ελαστική η ζύμη. Αν κολλάει βάλτε λίγο ακόμη αλεύρι. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα, καλύψτε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  2. Πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη με έναν πλάστη έτσι ώστε να καλύψετε μια ταρτιέρα μεγέθους 28 εκ.  Αν περισσεύει στις άκρες γυρίστε τις προς τα μέσα. Έτσι θα δημιουργήσετε πιο χονρά παλϊνά που προσωπικά μου αρέσουν. Διαφορετικά κόψτε τη ζύμη που περρισεύει. Βάλτε την ταρτιέρα πάλι στο ψυγείο και αφήστε για μία ώρα. Έτσι η ζύμη δεν θα ‘μπει’ με το ψήσιμο.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC.
  4. Τρυπήστε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίξτε μέσα φασόλια/ρεβίθια/ρύζι και ψήστε για 20 λεπτά.  Βγάλτε από το φούρνο, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και τα φασόλια/ρύζι (μπορείτε να τα φυλάξετε σε ένα βάζο για την επόμενη τάρτα σας) και ξαναβάλτε τη στο φούρνο για άλλα 1ο λεπτά ξεσκέπαστη ή μέχρι να ροδίσει. Βγάλτε τη και μην σβήσετε το φούρνο.
  5. Ετοιμάστε τη γέμιση: σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώστε τακτικά στην ψημένη ζύμη τα μήλα και περιχύστε με το μίγμα κρέμας γάλακτος. Πασπαλίστε με τη 1 κ.σ. ζάχαρη και επιστρέψτε την τάρτα στο φούρνο για άλλα 45 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν τα μήλα.
  6. Αφήστε την τάρτα να γίνει χλιαρή πριν την κόψετε για σερβίρισμα. Διατηρείται εκτός ψυγείου για 1 μέρα και εντός ψυγείου για 4-5.

No comments:

Post a Comment