Sunday, November 9, 2014

Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο χρώμα για το σπίτι σας σε 10 βήματα!


Είναι γνωστό ότι η τάση της εποχής είναι το λευκό χρώμα. Λευκό στους τοίχους, λευκό στα έπιπλα, λευκό στα υφάσματα, λευκό στα διακοσμητικά αντικείμενα, λευκό, λευκό... ΠΑΝΤΟΥ! Δεν αντιλέγω, το άσπρο είναι μίνιμαλ και προσδίδει  φρεσκάδα, καθαρότητα και κύρος. Πώς όμως θα επιλέξετε το κατάλληλο χρώμα για τον χώρο σας, εάν το λευκό είναι πολύ συντηρητικό, βαρετό και πολύ απλό για τα γούστα σας?



1. Για αρχή μην ξυπνήσετε μια μέρα και αποφασίσετε ότι το σπίτι θέλει βάψιμο ή ότι έχετε ανάγκη για κάποια αλλαγή στον χώρο σας. Γιατί αφού θα οδηγήσετε προς το κοντινότερο κατάστημα με χρώματα, αγοράσετε χρώματα κάτω από το λάθος φωτισμό και επιστρέψετε δριμύτερα με 5 κουτιά χρώματος και ένα ρολό στο χέρι, θα έχετε κάνει ένα λάθος που θα πάρει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήματα για να διορθωθεί! Κάντε λοιπόν την χάρη σε εσάς, τους τοίχους σας και σε εμένα να επιλέξτε σοφά και με σύνεση τα χρώματα που θα καλύψουν κατάλληλα τον κάθε χώρο. Όλοι πιστεύουν ότι έχουν σωστή γνώμη για την διακόσμηση! Μην εμπιστεύεστε την γνώμη κανενός, εκτός αν είναι ειδικός.


2. Το Χρώμα Έχει Την Δική Του... Ψυχολογία! Μπορούν να επηρεάσουν με οποιαδήποτε συναίσθημα είτε αυτό είναι ηρεμία είτε οργή. Ορισμένα χρώματα σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά εσάς και ταυτόχρονα την διάθεση των αγαπημένων σας. Έτσι για να αποφευχθεί η καθημερινή νευρικότητα και να υπάρχει ισορροπία και αρμονία, πρέπει να κάνετε μια έρευνα σχετικά με το τι ταιριάζει στο γούστο και στις ανάγκες σας. Για να δείτε αναλυτικότερα την ψυχολογία του κάθε χρώματος πατήστε εδώ

3. Το γεγονός ότι ταιριάζει στο δικό μου δωμάτιο δεν σημαίνει ότι ταιριάζει στο δικό σας. Νόμος!
Μπορεί ο δικός μου χώρος να είναι πιο φωτεινός και το μπλέ που έχω επιλέξει να μην κλείνει και σκοτεινιάζει τον χώρο. Υπάρχουν πολλές παράμετροι ανάλογα με την χρήση του δωματίου, το μέγεθος, τον φωτισμό του κ.τ.λ., που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για την τελική απόφαση και αγορά χρώματος.

4. Βρείτε την πηγή έμπνευσής σας!
Κάθε διακοσμητής, προτού αλλάξει έναν χώρο, έχει μια ιδέα, ένα concept, κάτι που τον βοηθά στην σχεδίαση του. Η έμπνευσή σας μπορεί να πηγάζει από έναν πίνακα τέχνης,  ένα κομμάτι υφάσματος, ακόμα και κάποιο έπιπλο, δηλαδή 
οποιαδήποτε αντικείμενο που σας αρέσει. Εναλλακτικά, ξεφυλλίστε περιοδικά ή χρησιμοποιήσετε την δύναμη του διαδικτύου και βρείτε παρόμοιους χώρους με τον δικό σας. Δείτε πώς έχει γίνει η χρήση του χρώματος, που έχουν μπει τα σκούρα, τα έντονα, τα γκρι και σε πόση ποσότητα το καθένα.

5. Αναρωτηθείτε τι ύφος θα θέλατε να δώσετε. Τι διάθεση θέλετε να δημιουργήσετε στον χώρο? Ποια χρώματα θα σας βοηθούσαν να επιτεύξετε την διάθεση που θα θέλατε?
Μια καλή προσέγγιση είναι να διαλέξετε πρώτα τα  υφάσματα, τα χαλιά, τα έπιπλα και τα πλακάκια. Έτσι θα έχετε περιορίσει την γκάμα των χρωμάτων και θα μπορείτε να αποφασίστε πιο εύκολα το κατάλληλο χρώμα! Μόλις βρείτε κάτι που σας αρέσει περιορίστε τα χρώματα του δωματίου σε τρία με τέσσερα το περισσότερο! Τα πολλά χρώματα μπορούν να κάνουν τον χώρο φλύαρο και ακατάστατο.

6. Επωφεληθείτε των δειγμάτων χρώματος!
Αν δεν έχετε την γνωστή δέσμη με τα δείγματα χρωμάτων και δεν γνωρίζετε κάποιον που έχει, τότε ζητήστε ευγενικά από το κοντινό σας κατάστημα χρωμάτων και μπορεί να σας δανείσει ένα. Τώρα είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα! Ψάξτε για τους υποτόνους και συγκρίνετε τα δείγματα! Δεν είναι πυρηνική φυσική , μην αγχώνεστε! Αρχικά, κάλο θα ήταν να συγκρίνετε τα δείγματα χρωμάτων σε λευκό φόντο (βάλτε τα δείγματα πάνω σε ένα λευκό τραπέζι ή σε ένα λευκό σεντόνι). Με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζεται πιο εύκολα ποιος υποτόνος αντιστοιχεί στο κάθε χρώμα. Δείτε την παραπάνω εικόνα. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε ότι κάθε λωρίδα δείγματος έχει μια χροιά - πράσινο, μπλε, κόκκινο, κίτρινο. Η ουδέτερη ταινία είναι λίγο πολύ αυτό – ουδέτερη! Επιλέξτε τον υποτόνο που αντιστοιχεί στο βασικό χρώμα που θέλετε.

7. Τοιχοκολλήστε τα!
Όχι δεν εννοώ την ξεχασμένη αφίσα του Σάκη... Κολλήστε με ένα σελοτειπ τα δείγματα των χρωμάτων που έχετε επιλέξει, ώστε να τα δείτε κατά την διάρκεια της ημέρας. Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσετε  τα δείγματα κάτω από διαφορετικό φως,  αλλιώς θα φαίνεται ένα χρώμα με το φως του ήλιου και αλλιώς με το τεχνητό φως της λάμπας. Ρίξτε μια καλή ματιά το πρωί το απόγευμα και το βράδυ και συγκρίνετε.

8. Το βήμα της γνωστής μέθοδος αποκλεισμού και του… αλληθωρισμού!
Με βάση το παραπάνω βήμα και εφόσον έχετε δει τα δείγματα με φυσικό φως (του ήλιου) και με τεχνητό (της λάμπας), θα αρχίσετε να καθορίζετε ποια είναι αυτά που σας αρέσουν και ποια όχι. Έτσι θα μπορείτε να αρχίσετε τον αποκλεισμό των χρωμάτων. Εάν όμως έχετε έρθει σε δύσκολη θέση σχετικά με κάποιο χρώμα και δεν μπορείτε να αποφασίσετε τότε μην διστάσετε, αλληθωρίστε! Μπορεί να ακούγετε αστείο, αλλά το στένεμα της ματιάς βοηθά στο να καταλάβουμε καλύτερα ένα χρώμα. Πετυχαίνει!

9. Θα είναι πιο σκούρο απ’ ότι περιμένετε.
Από τα τοιχοκολλημένα δείγματα θα δείτε την συμπεριφορά τους στον φωτισμό του χώρου σας, όμως από αυτό το μικρό κουτάκι στο δείγμα που βρίσκετε το χρώμα σας, δεν μπορείτε να δείτε πόσο σκούρο, πόσο φωτεινό ή πόσο έντονο θα είναι το χρώμα όταν βαφτεί σε όλη την επιφάνεια του τοίχου ή σε περισσότερους από έναν τοίχους. Καλό θα ήταν αφού πάρετε μερικά δείγματα από τα χρώματα που επιλέξατε, να βάψετε μια μεγάλη περιοχή του τοίχου. Μπορεί να είναι βαρετό βήμα, αλλά είναι αρκετά σημαντικό. Μην το παραλείψετε!

10. Λιγότερος κορεσμός, καλύτερο αποτέλεσμα.
Επιλέξτε λιγότερο κορεσμένα χρώματα. Κορεσμένα χρώματα είναι τα πιο γκρι, αυτά δηλαδή που ξεφεύγουν από τα καθαρά χρώματα (δείτε το παράδειγμα παραπάνω). Μπορεί πάνω στην λωρίδα με τα δείγματα τα γκριζαρισμένα χρώματα να δείχνουν άτονα, αλλά 
ένα πιο μαλακό χρώμα είναι πιο ευχάριστο στο μάτι. Όπως προαναφέραμε, δεν δημιουργεί ψυχολογικές εντάσεις και ταυτοχρόνως εναρμονίζετε καλύτερα με τα υπόλοιπα χρώματα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Ανδρώνη Δέσποινα
 

No comments:

Post a Comment