Wednesday, January 22, 2014

Οι έξι πιο όμορφες και περίεργες γέφυρες του κόσμου!

Φτιαγμένες από τσιμέντο και σίδερο κι άλλες από πέτρα ή ακόμα και ρίζες δέντρων, οι γέφυρες που ακολουθούν έχουν μια ξεχωριστή ιστορία να αφηγηθούν.
Διακρίνονται για τη φυσική τους ομορφιά, την αρχιτεκτονική, την εφευρετικότητα και την αρμονία με το περιβάλλον τους και κέρδισαν την ψήφο των επισκεπτών της ιστοσελίδας Quora.com ως οι πιο όμορφες και περίεργες του κόσμου. Ας τις απολαύσουμε!




Αγγίξτε τον ουρανό στη Μαλαισία
Ο αρχιτέκτονας Mayur Kanaiya έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα στηρίγματα της καλωδιακής γέφυρας Langkawi Sky, μήκους 125 μέτρων που χτίστηκε στην κορυφή του όρους Gunung Mat Cincang στο νησί Pulau Langkawi. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος “η καμπυλωτή της δομή επιτρέπει στους επισκέπτες της να αποκτήσουν μια οικεία εμπειρία με το δάσος και την άγρια ζωή”. Η γέφυρα τους βοηθά να εξοικειωθούν με το περιβάλλον, που και οι ίδιοι ζουν.



Ένα φυσικό θαύμα στην Ινδία


Αντί για τούβλα, τσιμέντο ή ακόμα και σανίδες από ξύλο, οι κάτοικοι του χωριού Cherrapunji στην πολιτεία της Meghalaya, γνωστή ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του κόσμου, χτίζουν γέφυρες από ρίζες δέντρων! Η τοπική φυλή War-Khasis έχει μάθει να δαμάζει τις ρίζες των μεγάλων δέντρων, δίνοντας τους συγκεκριμένη κατεύθυνση και χρησιμοποιώντας μπαμπού για στήριξη. Μερικές από τις γέφυρες έχουν μήκος περισσότερο από 30 μέτρα μήκος και μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος 50 ατόμων.


Πηγαίνοντας κάτω από το έδαφος στην Ολλανδία

 Ενώ οι περισσότερες γέφυρες είναι χτισμένες πάνω από το νερό, η βυθισμένη γέφυρα στο Fort de Roovere κοντά στο χωριό Halsteren βυθίζεται ακριβώς κάτω από αυτό. Ο φοιτητής αρχιτεκτονικής Wu Zhuoyi σχεδίασε τη γέφυρα με τρόπο ώστε οι επισκέπτες να περνούν μέσα από μια τάφρο. Οι τοίχοι λειτουργούν σαν φράγμα που κρατά το νερό έξω και η δομή δένει αρμονικά με το περιβάλλον της και παραμένει αόρατη από απόσταση.


Ακροβατικά στο Λονδίνο

Ξεχάστε τις κρεμαστές γέφυρες. Η πρωτοποριακή Rolling Bridge στο Λονδίνο, με μήκος 12 μέτρα, αναδιπλώνεται και επιτρέπει στα πλοία να περνούν μέσω του Grand Union Canal στο Paddington Basin. Οκτώ τμήματα από χάλυβα και ξύλο, μέσω ενός μηχανισμού, ανοίγουν και κλείνουν σε ένα τέλειο οκτάγωνο, όταν χρειαστεί. Κάθε Παρασκευή μεσημέρι, η γέφυρα κάνει τα “ακροβατικά” της για χάρη του κοινού της.




Η επιμονή του ανθρώπου στην Υεμένη

Ο μηχανολόγος – μηχανικός Achilleas Vortselas είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα πέτρινα γεφύρια. "Δεν υπάρχει σύγχρονη γέφυρα που μπορεί να συγκριθεί με την ομορφιά των παραδοσικαών πέτρινων, τοξωτών γεφυριών” λέει ο ίδιος. Τα πέτρινα γεφύρια καταδεικνύουν συχνά την επιμονή του ανθρώπου να ξεπεράσει τα φυσικά εμπόδια, ακόμα και με μέτρια τεχνικά μέσα και η γέφυρα Shaharah στην Υεμένη αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

Ο απόλυτος αντικατοπτρισμός στη Γερμανία

Στην πιο βασική μορφή τους, οι γέφυρες, βοηθούν τους ανθρώπους να φτάσουν από το ένα σημείο στο απέναντι. Ωστόσο, μερικές φορές,όπως στην περίπτωση της γέφυρας Rakotz στο Kromlau της Γερμανία η δομή της μετατρέπει το τοπίο σε ένα έργο τέχνης.








πηγή: news.gr

No comments:

Post a Comment