Monday, March 7, 2016

               Μπισκότα βουτύρου/ζάχαρης

ΥΛΙΚΑ για 40 περίπου μπισκότα
(αυτό παίζει με το μέγεθος κλπ...)

2  1/2 κούπες ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες ή σπόροι από κανονικό κλαράκι βανίλιας
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. baking powder (*μόνο αν θέλετε να φουσκώσουν και δεν σας απασχολεί το σχήμα)
1 κ.γ. αλάτι

Οδηγίες:

 Χτυπήστε να ομογενοποιηθούν βούτυρο και ζάχαρη μαζί σε ένα μπωλ, σε μέτρια ταχύτητα για ένα λεπτό περίπου. Με μια σπάτουλα πάρτε ότι έχει μείνει αχτύπητο από τα πλαϊνά του μπωλ και ξαναχτυπήστε για περίπου 2-3 λεπτά. Μην παραχτυπήσετε γιατί θα πάρει πολύ αέρα το μίγμα. Αν θέλετε φουσκωτά μπισκότα οκ, αλλά αν φτιάχνετε κάτι με σχήμα θα το χάσει στο ψήσιμο. Οπότε κρίνετε ανάλογα με το τι φτιάχνετε.
Προσθέστε αργά τα αυγά και χτυπήστε. Μαζέψτε τα πλαϊνά με την σπάτουλα και ξαναχτυπήστε για λίγο.
Προσθέστε την βανίλια. Ανακατέψτε με την σπάτουλα.
Ανακατέψτε τα στεγνά υλικά μαζί σε μια λεκανίτσα (αλεύρι, αλάτι και αν βαλετε μπέικινγκ).
Ρίξτε το μίγμα με το αλεύρι στο μπωλ με τα αυγά τη ζάχαρη και το βούτυρο. Καλύψτε με μια πετσέτα μπωλ και μίξερ και χτυπήστε (την πετσέτα την βάζουμε για να μην γίνει όλο το σπίτι με αλεύρι). Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά. Ρίξτε μια ματιά, όταν γίνει ένα το ζυμάρι είμαστε έτοιμοι. Μην το παραχτυπήσετε, θα γίνει σκληρό.
Κόψτε δυο φύλλα απο μια λαδόκολα. Ανάμεσά τους βάλτε την μπάλα απο το ζυμάρι.  Βάλτε το ''σάντουιτς'' λαδόκολα-ζυμάρι-λαδόκολλα στο ψυγείο για μια ώρα. Βγάλτε και τοποθετήστε τον πλάστη πάνω από την λαδόκολλα και ρολάρετε (ωστε να σας βοηθήσει να ανοιχτεί κατευθείαν στην λαδόκολλα  χωρίς να κολλάει στον πλάστη). Μόλις ανοίξετε ένα φύλο πάχους ενος εκατοστού (φροντίστε να έχει το ίδιο πάχος παντού), βάλτε ξανά το ''σαντουιτς'' στο ψυγείο για μια ώρα.
Αφαιρέστε την πάνω λαδόκολλα και με ένα κουπάτ, κόψτε το στο επιθυμητό σχέδιο. Αφαιρέστε τα περισσεύματα  και αφήστε τα κομμένα μπισκότα όπως είναι στην λαδόκολλα.
Βάλτε ξανά την λαδόκολλα με τα κομμένα πλέον μπισκότα για δέκα λεπτά στο ψυγείο. Ετσι θα κρατήσουν καλύτερα το σχήμα τους στο ψήσιμο.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 176 βαθμούς κελσίου.
Ψήστε τα μπισκότα για 8-12 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι άκρες. Αφήστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός φούρνου εννοείται.

No comments:

Post a Comment