Friday, October 9, 2015

Διακoσμηση: Eclectic VS mix n match?
Ξέρεις ασφαλώς οτι η ορολογία mix n match ειναι το "πάντρεμα" των διαφορετικών στυλ.
Γνωρίζεις ομως οτι η τάση αυτη δεν ειναι καθόλου καινούργια?Υπάρχει απο πολύ παλιά, και ποιο συγκεκριμένα απο τον 19ο αιωνα, τοτε που εμφανίστηκαν τα μοντέρνα κινήματα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης και έκαναν τοσο αισθητή τη παρουσία τους ωστε να εισχωρήσουν εμητικά σε ολα σχεδον τα σπίτια "απαιτώντας" μια θέση στην υπάρχουσα διακόσμηση.Αυτό τότε ονομαάστηκε Εκλεκτικισμός.

Πρόκειται για ενα ύφος αμιγώς καλλιτεχνικό και ιδιαιτέρως διακοσμητικό που πάντα εκπροσωπούσε τους ανθρώπους που λατρεύουν την τέχνη τόσο πολύ ώστε να μην μπορούν να ξεχωρίσουν κάποιο ρυθμό ως αγαπημένο. Έτσι λοιπόν, στην προσπαθεια τους αυτη να συνδυασουν αρκετα στυλ πολυ διαφορετικα μεταξυ τους κατεληγαν στη ταση που πετυχαινει ακριβως αυτο:
Να συνδυαζει αρμονικα και να εκπλησσει ευχαριστα!

Ο εκλεκτικισμoς αντιπροσωπεύει οτι ακριβώς σημαίνει το όνομα του: Εκλεκτική και μελετημένη επιλογή των καλυτερών στοιχείων απο διαφορετικά στυλ στον ίδιο χώρο.
Παρ'οτι οι κριτικοί τέχνης ποτέ δεν αποδέχτηκαν επισήμως τον ορο ως κίνημα ή αυτονομο ύφος, οι καλλιτέχνες αγαπούσαν κ θα αγαπούν παντα να μπερδεύουν δημιουργικά και ανατρεπτικά ολα τα στυλ και να πειραματίζονται με φορμες και υφές διαφορετικές μεταξύ τους.
Η επιτυχία του εκλεκτισμού σ'ενα χώρο έγκειται στο συνδυασμο των ήδη υπαρχοντων επίπλων και αγαπημένων διακοσμητικών του εκάστοτε ιδιοκτήτη και όχι στην διαδικασία πανάκριβων και περίπλοκων αγορών προς ενα μάλλον επιτηδευμένο αποτέλεσμα. 
Υπάρχουν διάφοροι κανόνες και νόρμες που μας συμβουλεύουν για το επιθυμητό αποτέλεσμα ενος χωρου εκλεκτικ. Για να μην ξεχναμε ομως τον αυθορμητισμο που πρωταγωνιστει στο mix n' match αυτο στυλ,δυο πραγματα ας εχουμε στο νου μας ως σημαντικοτερα και καταλυτικα:
Δεν ενδείκνυται να συνδυάζουμε ίδιες φόρμες διαφορετικού στυλ δίπλα-δίπλα π.χ Μια στοιβαρή baroque τραπεζαρια με εναν "πλουσιο" αστραφτερο πολυελαιο απο πανω του ειναι μια 'βαρια" εικονα που δεν δημιουργει καμια εκπληξη. Αντιθετα, ενα industrial λιτο φωτιστικο θα εδινε το τελειο ισορροπημενο αποτελεσμα.

Τα χρώματα παίζουν το ρόλο του "ειρηνοποιού" στην πάλη ανάμεσα στα διαφορετικά και -πολλές φορές- συγκρουόμενα στυλ που έχουμε διαλέξει. Εύλογα λοιπόν καταλαβαίνεις ότι, τα μονοχρωματικά αποτελέσματα είναι τα ποιο ασφαλή και αρμονικά ενώ για ακόμα ποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα διαλέγουμε μια απαλή μονοχρωμία για όλα με εξαίρεση λίγα αντικείμενα σε έντονα ψυχρά η' θερμά χρώματα.

Το στυλ εκλέκτικ ειναι μια πραγματικά εκλεπτισμένη επιλογή που αντικατοπτρίζει οσο καμία άλλη το χαρακτήρα, τα γούστα και τις ιδιαιτερότητες μας. Δημιουργεί ξεκάθαρα προσωπικούς χώρους που ξεφεύγουν απο την πεπατημένη και την εκάστοτε μόδα.
Επιλέγοντας το eclectic style και έχοντας όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας θα δημιουργήσουμε έναν χώρο σαν εμάς: ξεχωριστό, ιδιαίτερο, μοναδικό.

            







No comments:

Post a Comment