Saturday, May 9, 2015

"ΑΛΩΝΙ"- Ενα μαγικό σπίτι στην Αντίπαρο.




Το 2008 το βραβευμένο έργο "Aloni" μια υποσκαφη κατοικία στην Αντιπαρο δημοσιεύτηκε στο λεύκωμα "100 contemporary houses" των εκδόσεων Taschen.
Το Αλωνι είναι μια εξοχική κατοικία 240τμ στην ενδοχώρα της Αντιπαρου, χωμένη κυριολεκτικά μεσα στη λοφοπλαγιά, εκει που σμίγουν οι δυο λόφοι μεταξύ Βορρά και Νότου. 
Η κατοικία ειναι δημιούργημά της αρχιτεκτονικής ομάδας deca Architecture και ειναι υπόδειγμα green archtecture με τα 3 εγχώρια και διεθνή βραβεία να την συνοδεύουν με επιτυχία και πλήρη οικολογική συνείδηση.

Οι δυο επιμήκεις πέτρινοι τοίχοι που τη χαρακτηρίζουν φτιάχνουν μια "φωλιά" για τη κατοικία ενω ταυτόχρονα διατηρούν τη συνέχεια του τοπίου που απλώνεται ανενόχλητο απο πάνω της.

  



Το ερειπωμένο, πέτρινο αλώνι που βρέθηκε στο οικόπεδο έδωσε το όνομά του στη κατοικία όπου και διατηρήθηκε ως μέρος του αγροτικού παρελθόντος του τοπίου. 
το σπίτι είναι "μισοθαμμενο" στη γη, προβάλλει μόνο στο κέντρο σαν μια πέτρινη επιφάνεια σχεδόν ενσωματωμένη στο τοπίο. Η στέγη καλύπτεται από άγριους θάμνους που μοιάζουν φυσικη προέκταση της γύρω βλάστησης.


Το σπίτι θα μπορούσε να ονομάζεται και "πέντε" καθώς η κάτοψη του θυμίζει τον αντίστοιχο αριθμό στα ζαρια. Οι τέσσερις υποσκαφες αυλες χωριζουν τους εσωτερικους χωρους σε τεσσερα δωματια τα οποια φωτιζονται και αεριζονται διαμπερως, οι εξωτερικοι χωροι προστατευονται πληρως απο τα καιρικα φαινομενα ενω το σπίτι απολαμβανει ανενόχλητο τη θεα σε ολο το τοπίο.










  










No comments:

Post a Comment