Tuesday, May 5, 2015

Η "Μπλε Πολυκατοικια" στα Εξαρχεια.

"C'est tres beau!"
"Είναι πολύ όμορφη!" ,αναφώνησε ενθουσιασμένος ο φημισμένος Ελβετός αρχιτέκτονας
 Le Corbusier αντικρίζοντας την το καλοκαίρι του 1933. 


Την μόλις ανεγερθείσα "Μπλε Πολυκατοικία" στα Εξάρχεια, επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα στα πλαίσια ενός project για την βελτίωση των "κουρασμένων πόλεων", με την Αθήνα ως σημείο συνάντησης με τις άλλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής.


Η εξαώροφη πολυκατοικία που υψώνεται στη γωνία των οδών Αραχωβης και Θεμιστοκλέους στη κορυφή της πλατείας Εξαρχείων, οικοδομήθηκε το 1933 και θεωρείται ούτε λίγο ούτε πολύ, το ποιο χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. 
Χτίστηκε στη καρδιά μιας εποχής όπου κυριαρχούσαν οι χωματόδρομοι, τα μικρομάγαζα, τα ισόγεια και διώροφα κεραμοσκεπη νεοκλασικά προκαλώντας κυριολεκτικά δέος έτσι όπως υψώθηκε σαν "υπερωκεάνιο" με το χαρακτηριστικό της μπλε, του κοβαλτίου, χρώμα.

Εμπνευστής, κατασκευαστής και πρώτος ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας ήταν ο Κ.Αντωνόπουλος ενω τα σχέδια υπέγραφε ο αρχιτέκτονας Κουλης Παναγιωτακος, ένας απο τους πρωτοπόρους του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα.

"Μια γειτονιά απο μόνη της, καθ'υψος", το χαρακτήρισαν οι υποστηρικτές του επαναστατικού για τα τότε δεδομένα, κτιρίου αφού εκτός απο την άριστη ποιότητα κατασκευής, ιδιαίτερη μέριμνα είχε δοθεί στη μορφή των κοινόχρηστων χώρων με αποκορύφωμα τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και συναθροίσεων στο δώμα, στα πλαίσια ενος οράματος κοινωνικής επαφής και συνεύρεσης των ενοίκων. 
Πρόκειται στην ουσία για ενα συγκρότημα δυο χωριστών κτιρίων με ανεξάρτητες εισόδους που επικοινωνούν μόνο στο υπόγειο και στο δώμα και διέθεταν 32 συνολικά, αρχικά, διαμερίσματα (αργότερα προστέθηκαν στο δώμα άλλα επτά) σχεδιασμένα με φροντίδα ως την τελευταία λεπτομέρεια. 
Τους τολμηρούς χρωματισμούς επιμελήθηκε ο ζωγράφος Σπυρος Παπαλουκας (τερακότα στη βάση και στα εσωτερικά των στηθαίων, μπλε στους κύριους όγκους, λευκό στα κουφώματα) του οποίου οι μελέτες στην λαϊκή αρχιτεκτονική και την μεταβυζαντινή αγιογραφία βρήκαν άριστη εφαρμογή και με τρόπο επαναστατικό στη μπλε πρόσοψή του εν λόγω κτιρίου.
Η μπλε πολυκατοικία χτίστηκε σε μια εποχή όπου η οικιακη οικονομια αλλαζε με ταχεις ρυθμους καθως η τεχνολογια απλοποιουσε τις δουλειες του σπιτιου. Ο Κ.Παναγιωτακος ως αρχιτεκτων αλλα και designer της εποχης προτεινει με αυτο το κτιριο οχι μονο τη νεα μεσοοαστικη κατοικια αλλα και την ολικη αναδιοργανωση του νοικοκυριου. "Ηταν σχολαστικος ως την τελευταια λεπτομερεια, ειχε στο νου του τη βολη της νοικοκυρας της εποχης, ηταν ολα τακτικα και της τα ειχε ολα αψογα!", αναφερει στη μελετη της για τη Μπλε πολυκατοικια η αρχιτεκτονας Μαρω Καρδαμιτση.
Και βεβαια, στο ισογειο της ΜΠΛΕ, το κοσμικο Cafe Floral, ενα ανεπιτηδευτο κοσμικο-καφεζαχαροπλαστειο που τα γλυκα του λατρεψαν μικροι και μεγαλοι.

H ΜΠΛΕ αποτελεσε στεγη για μεγαλο αριθμο σημαντικων ανθρωπων της τεχνης, των γραμματων της πολιτικης και πνευματικης ζωης της συγχρονης Ελλαδας. Μεταξυ αυτων, ο Α.Μινωτης, η Κ.Παξινου, ο Δ.Μυρατ, ο Δ.Χορν, η Σ.Βεμπο, ο Φ.Γερμανος και αλλοι.

Σημερα, η Μπλε Πολυκατοικια δεν ειναι πλεον...μπλε. Ενα λερωμενο, θαμπο θαλασσι καλυπτει το αρχικο, ζωηρο βαθυ μπλε χαρη στο οποιο εγινε διασημη πριν απο 85 χρονια. Μια ολικη αποκατασταση θα ηταν αναγκαια αλλα και αναζωογονητικη για αυτη την ιστορικη αλλα υποβαθμισμενη-το παλαι ποτε αριστοκρατικη-γειτονια. Η ζωη στο εσωτερικο οριζει τη προσοψη καθως τα παραθυρα της  ανοιγουν και κλεινουν δημιουργωντας ενα διαρκως μεταβαλλομενο αρχιτεκτονικο καμβα. Ενα μνημειο της αστικης Αθηνας που ακομα στεκει ευτυχως ζωντανο.













No comments:

Post a Comment