Friday, February 20, 2015

What's your style?!

Σήμερα επέλεξα να σας γράψω λίγα λόγια -απλά και περιεκτικά- σχετικά με το χαρακτήρα των εσωτερικών μας χώρων. Ο οποίος, καθόλου τυχαία, σχετίζεται άμεσα και με το δικό μας χαρακτήρα και το προσωπικό μας γούστο! Για παράδειγμα, φανταστείτε μια κοπέλα ρομαντική και ολίγον στο ροζ συννεφάκι της, να επέλεγε να διαμορφώσει το χώρο της σε μίνιμαλ γραμμές.. Ας μην το χαρακτηρίσουμε απίθανο, για να μην είμαστε απόλυτοι και αδιάλλακτοι, αλλά δεν το λες και φυσικό επακόλουθο! Μάλλον η κοπέλα μας θα διάλεγε λίγο ροζ, δαντέλες, κορδέλες, floral prints και τη Lou Lou Ghost!

Για να σας βοηθήσω, λοιπόν, όσο μπορώ να τα ξεκαθαρίσετε και να ανακαλύψετε πράγματα για το interior design που θα διαμορφώσουν και το δικό σας ύφος, σας παραθέτω μια μικρή ανάλυση των πιο βασικών στυλ!

Αν και θέλω να είμαι αντικειμενική και αμερόληπτη, θα κάνω την αρχή με το δικό μου αγαπημένο ύφος: το minimal. Ναι, ναι.. αυτό που λέτε ψυχρό, μονότονο και αφιλόξενο. Μότο μας το "less is more". Ενιαίος χρωματισμός (κατά προτίμηση σε λευκό) σε τοίχους και ει δυνατόν και σε δάπεδα, βασικές γεωμετρικές γραμμές στα έπιπλα και λίγη ένταση να προσδίδουν εκλεκτά έργα τέχνης. Η συνήθεια να απλώνονται παντού διακοσμητικά των διακοσμητικών απαγορευμένη! Είπαμε, απλότητα και λειτουργικότητα είναι το ζητούμενο!


Το κλασικό νομίζω δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Συναντάται συχνά στα ελληνικά σπιτικά της προηγούμενης γενιάς -εντός αυτών και το δικό μου πατρικό. Κυρίαρχο το ξύλο, άλλοτε σε πιο λιτές γραμμές και άλλοτε σε πιο περίτεχνες, σε συνδυασμό με πιο σκούρες αποχρώσεις (καφέ, μπορντώ, λαδί), πιο "βαριά" υφάσματα, με δερμάτινα στοιχεία, και με τα ανάλογα διακοσμητικά αντικείμενα. Φυσικά, ανάλογα με το πώς θα το χειριστείς, το αποτέλεσμα κλιμακώνεται από το πιο "βαρύ και ασήκωτο" μέχρι το "ανάλαφρο και σύγχρονο".


Το ρομαντικό στυλ, με οπαδούς κατά βάση γένους θηλυκού, διαθέτει επιφάνειες σε παστέλ αποχρώσεις, εμπριμέ υφάσματα και εν γένει στοιχεία που παραπέμπουν σε Γαλλικό attitude! Εκπέμπουν, δηλαδή, πολυτέλεια και φινέτσα. Πολυέλαιοι, αντίκες, μπορντούρες σε πίνακες και καθρέφτες και αέρας άλλης εποχής στα έπιπλα, όπως οι αγαπημένοι ροκοκό καναπέδες Louis XV!


Και αφού πήγαμε λίγο πίσω στο χρόνο, περνάμε μια βόλτα και στις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70! Δεκαετίες σταθμοί για την εσωτερική αρχιτεκτονική και το design άφησαν πραγματικά το στίγμα τους και συνεχίζουν να αποτελούν έμπνευση μέχρι σήμερα στη διαμόρφωση του retro style! Επειδή, όμως, μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, check out την επόμενη τριάδα!


Όσο σημαντικός είναι ο χρόνος, άλλο τόσο είναι και ο τόπος. Ο λόγος για το country ύφος που έχει ποικίλες εκδοχές αναλόγως από πού κρατά η σκούφια του. Θέλεις Γαλλία, Αγγλία, Σκανδιναβία, Αμερική; Διαλέγεις και μεγαλουργείς! Προφανώς ταιριάζει άψογα σε σπίτια της υπαίθρου, άνετα μπορεί, όμως, να ενσωματωθεί και σε αστικές κατοικίες. Λέξεις κλειδιά: ξύλο και υφάσματα. Ξύλινες κατασκευές με λίγη δόση ρομαντισμού και ενίοτε σε ύφος αντικέ - πεπαλαιωμένου και σε αποχρώσεις από φυσικές μέχρι τις πιο ζωηρές! Ανάλογα με τις απαιτήσεις και το γούστο, τα υφάσματα δημιουργούν ιδιαίτερους μονόχρωμους συνδυασμούς ή δίνουν μια πιο funky αίσθηση με καρώ, ριγέ, floral και patchwork patterns!


Νέα και κυρίαρχη τάση είναι το modern country, που συνδυάζει τα ανωτέρω με την απλότητα του μοντέρνου στυλ. Ζεστό και πρακτικό. Εδώ συναντάμε βαμβακερά υφάσματα, ακατέργαστο ξύλο, και γενικά γήινα στοιχέια παντρεμένα αρμονικά με μίνιμαλ επίπλωση και με υπόβαθρο απαλές αποχρώσεις. Είναι στην ουσία μια mix and match πρακτική που απαιτεί πολύ προσεκτικό χειρισμό για να μην φτάσει στα όρια του παράταιρου και του ακατάληπτου!


Και για το τέλος σας έχω το στυλ που όλοι θαυμάσαμε και συνεχίζουμε να θαυμάζουμε σε χολιγουντιανές ταινίες. Το βιομηχανικό στυλ των νεοϋορκέζικων lofts! Πρόκειται για έναν "ύμνο" στα τεχνολογικά επιτεύγματα. Για αυτό και κυριαρχεί η δομή και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες που είναι εμφανείς και ξεκάθαρες. Η πρόκληση έγκειται στο συνδυασμό των επιφανειών, Γενικά κυριαρχούν οι πιο ψυχρές αποχρώσεις (όπως του γκρι) και τα πιο σκληρά υλικά (όπως το μέταλλο). Και έκδηλη η αδυναμία στο εμφανές τούβλο και μπετό!


Ελπίζω να σας έδωσα κάποιες γενικές κατευθύνσεις και να μη σας έμπλεξα περισσότερο!
Το ζητούμενο είναι ο χώρος μας να μας εκφράζει και να μας ηρεμεί! Επομένως, πειραματιστείτε και δημιουργήστε το προσωπικό σας ύφος! Cause there's no place like home!








No comments:

Post a Comment