Thursday, January 15, 2015

κόσμημα <κοσμῶ < κόσμος

Μια από τις συνηθισμένες βόλτες στα μαγαζιά του κέντρου και καθώς περπατώ αφηρημένα στην Αγίου Μάρκου, το βλέμμα μου πέφτει σε μια σειρά από πάγκους με χειροποίητα κοσμήματα.. ούτως ή άλλως τους έχω αδυναμία, αλλά τα πρώτα κατά σειρά ήταν ίσως τα πιο πρωτότυπα και πιο καλοδουλεμένα που έχω δει! Κι έτσι βρέθηκα να μιλάω με τη Σωτηρία (μια εκ των δημιουργών) και αποφάσισα να της προτείνω να γίνει το εργαστήριό τους το θέμα αυτής της εβδομάδας!!!
Και το όνομα αυτού: " Ήλεκτρον"
Από το 2003 που άρχισε η λειτουργία του και μέχρι το 2009, δραστηριοποιήθηκε στη χονδρική πώληση εντός και εκτός συνόρων. Το 2009 εγκαινιάστηκε το "Pepeyoyo", το πρώτο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, που όμως έκλεισε το 2012.. Το ηλεκτρονικό κατάστημα, όμως, παραμένει και δεν έχετε παρά να το επισκεφθείτε με ένα απλό κλικ!

http://www.pepeyoyo.gr/
https://www.etsy.com/shop/pepeyoyojewellery?ref=hdr_shop_menu


#ΠΟΙΟΣ
Το team απαρτίζουν τρία άτομα: ο μουσικός Σέργιος, η φωτογράφος Μαρία και φυσικά η αδερφή της Σωτηρία που τους μύησε στην τέχνη του χειροποίητου κοσμήματος..
#ΠΟΤΕ
Η αρχή έγινε το 2003, μέσα από σκέψεις και συζητήσεις των κοριτσιών περί "παντρέματος" κοσμήματος και φωτογραφίας και τη γραφιστική βοήθεια του Σέργιου για να δημιουργηθεί τον επόμενο χρόνο το "φώτο-κόσμημα" με το άνοιγμα του εργαστηρίου στο κέντρο.. Ακολούθησε η πρώτη τους εμπορική έκθεση και κάπου εκεί ξεπηδούν από όλους ιδέες και σχέδια!
#ΥΦΟΣ
Αρχικά, τον βασικό ρόλο είχαν οι φωτογραφίες της Μαρίας και του Σέργιου..Έπειτα ήρθαν τα "παραμύθια-κοσμήματα", κλειδί της επιτυχίας και ακολούθησαν τα 80' s cartoons!! Μέχρι σήμερα, ποικιλία στη θεματολογία όσο και στις τεχνικές!
#ΠΗΓΕΣ_ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ
Η ίδια η ζωή και τα βιώματά τους.. χαρακτηριστικά της ελληνικής κουλτούρας, η παιδική ηλικία μέσα από παιδικές σειρές, παραμύθια και παιχνίδια 80's.. απαραίτητα συστατικά, μια δόση χιούμορ και λίγη νοσταλγία για εκείνες τις εποχές!
#ΚΟΠΟΣ/ΧΡΟΝΟΣ
Όπως λέει η Σωτηρία, ο χρόνος από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση δεν μπορεί να μετρηθεί σε εργατοώρες.. "Μπορεί να χρειαστεί από μια μέρα μέχρι χρόνια για να γίνει το φαντασιακό πραγματικότητα και να σε καλύπτει πλήρως.."
#ΥΛΙΚΑ
Κύριο υλικό τους είναι το μέταλλο (σύρμα, πλάκα, ράβδοι από ασήμι, μπρούτζο, χαλκό, αλπακά, τιτάνιο)..
οι ημιπολύτιμες πέτρες, το σμάλτο κ.α. Με λίγα λόγια η διαδικασία περιλαμβάνει κόψιμο με σέγα, λιμάρισμα, κόλληση, σφυρηλάτηση, καθαρισμό με γυαλόχαρτα..
#ΓΝΩΣΕΙΣ
Η Σωτηρία είναι απόφοιτη του ΙΕΚ Γαλατσίου (ειδικότητα τεχνικός χειροποίητου κοσμήματος).. το ταλέντο της ωστόσο, φάνηκε από την παιδική της ηλικία που κατασκεύαζε κοσμήματα σε χάντρες, σύρμα, πηλό.. Στο ΙΕΚ την προέτρεψε να πάει η Μαρία.. που όπως αποδείχτηκε είχε κρυφό ταλέντο πάνω στο κόσμημα! 
#ΙΔΕΕΣ
Τα παιδιά μπορούν να υλοποιήσουν και τις δικές σας ιδέες, και δεν χρειάζεται να έχετε γνώσεις πάνω στο αντικείμενο!
#ΕΠΕΚΤΑΣΗ_ΣΕ_DESIGN
H δημιουργικότητά τους δε σταματά στο κόσμημα! Η Σωτηρία και η Μαρία έχουν ασχοληθεί και με την κατασκευή τσάντας, θήκες, ζώνες , την κατασκευή ρούχων, μικροαντικειμένων μέχρι και μικρών πινάκων ζωγραφικής! Κάποια στιγμή θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ_ΚΡΙΣΗ
Τα τυποποιημένα κοσμήματα έχουν κατακλύσει πλέον την αγορά, λόγω του χαμηλού τους κόστους.. Η Σωτηρία πιστεύει πως "πριν την κρίση, ο κόσμος είχε στραφεί στο χειροποίητο κόσμημα.. μετά στράφηκε σε πιο φθηνές λύσεις μη αντιλαμβανόμενος την επικινδυνότητα αμφιβόλου ποιότητας μετάλλου..πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι ενισχύοντάς τα ενισχύει το παρεμπόριο, το δουλεμπόριο και την παιδική εργασία."



Κλείνω λοιπόν τούτο το θέμα με λίγο πιο προσωπικές σκέψεις της Σωτηρίας -την οποία και ευχαριστώ- και εύχομαι στην ομάδα να συνεχίσει να μας εκπλήσσει, να βρίσκει νέες εμπνεύσεις και να δημιουργεί πάντα με κέφι!




ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑ;
"Φτιάχνοντας κοσμήματα κατάλαβα ότι πρώτα απ' όλα δημιουργώ κάτι για μένα μέσα από εμένα, που μου φτιάχνει τη διάθεση και με κάνει να αισθάνομαι ωραία. Έπειτα περιμένω με ανυπομονησία να δω τις αντιδράσεις των υπολοίπων. Είμαστε νομίζω ένα ανοιχτό βιβλίο που μέσα του αποτυπώνεται όλος ο συναισθηματικός και ψυχικός μας κόσμος!"
ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ;
"Όλα είναι για μένα τέχνη! Η φύση είναι τέχνη! Αυτό που δημιουργείς από μέσα σου, το υλοποιείς με τα χέρια σου και γίνεται πραγματικότητα, έχει ανεκτίμητη αξία και είναι και αυτό τέχνη! Ο κόσμος θα ήταν ά-ψυχος, ά-χρωμος, ά-μουσος, ά-γευστος, α-γέλαστος χωρίς την Τέχνη."
ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΟΥ;
"Η δημιουργικότητα σίγουρα με βοηθάει τόσο στα δύσκολα όσο και στα εύκολα. Είναι κάτι σαν ηρεμιστικό φάρμακο που παίρνοντάς το προσπαθώ να βρω την προσωπική μου γαλήνη και ισορροπία."






















No comments:

Post a Comment