Monday, January 26, 2015

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι

Τα υλικά μας:
μισό κιλό φύλλο κανταΐφι
170 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, για το άλειμμα
Για την κρέμα
1200 ml.φρέσκο γάλα πλήρες
180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ( 1 γεμάτο φλ. τσαγιού μέτριου μεγέθους)
120 γρ. ζάχαρη (λίγο παραπάνω από μισό φλ. τσαγιού)
5 αυγά μέτρια
2 μασουράκια βανίλιας
ξύσμα μισού μέτριου λεμονιού
2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο ή μαργανίνη
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (3 φλ. τσαγιού μέτριου μεγέθους)
μισό φλιτζάνι τσαγιού μέλι
450ml. νερό ( 2 φλ. τσαγιού μέτριου μεγέθους)
2 κουταλιές κονιάκ
1 μασουράκι βανίλια,
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
1 μικρό κομμάτι κανέλα ξύλο
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Βάζουμε σε βαθύ μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα.
Με την κουτάλα της σούπας, παίρνουμε μια κουταλιά από το γάλα και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα αυγών-ζάχαρης, χτυπώντας με το σύρμα συνεχώς, για να μη μας ψηθούν τ΄ αυγά.
Με τον ίδιο τρόπο, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ζεστό γάλα, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει η κρέμα.
Βράζουμε την κρέμα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει και να βγάζει φουσκάλες.
Δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτή.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας, ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να γίνει χλιαρή.
Που και που ανακατεύουμε για να μην πιάσει κρούστα.
Στο μεταξύ βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή ταψάκι 35εκ. Χ 22εκ.
Παίρνουμε λίγο περισσότερο από τη μισή ποσότητα κανταϊφιού, το αφρατεύουμε με τα χέρια μας, να ξεχωρίσουν οι ίνες και το απλώνουμε στον πάτο του πυρέξ και στα πλάγια.
Σε κατσαρολίτσα λιώνουμε τα 170γρ. μαργαρίνης και με την μισή ποσότητα ραντίζουμε το κανταΐφι.
Ανακατεύουμε καλά την κρέμα και την απλώνουμε πάνω από το κανταϊφι φροντίζοντας να πάει παντού. 
 Αφρατεύουμε και το υπόλοιπο κανταΐφι και το απλώνουμε επάνω από την κρέμα, να την καλύψει καλά.
 Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς, για 1 ώρα και 10΄, η ως ότου ροδίσει καλά.
 Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού.
Θερμαίνουμε να φθάσουν στο σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και προσέχουμε να μην χυθεί. Σιγοβράζουμε για 10΄.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ξαφρίζουμε, αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, με μια οδοντογλυφίδα το τρυπάμε εδώ και εκεί και το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.
Έτοιμο!! Το απολαμβάνουμε!!!

No comments:

Post a Comment