Wednesday, December 3, 2014

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Ήρθε ο Δεκέμβριος ήρθε η ώρα να μοσχομυρίσουν τα σπίτια μας Χριστουγεννιάτικες λυχουδιές...
Γι΄αυτό θα  σας πώ μια συνταγή για μελομακάρονα.
Συνταγές για μελομακάρονα υπάρχουν πολλές, όμως αυτή που θα σας πω έχει μια ιδιαιτερότητα έχει σιμιγδάλι όπου εκεί είναι όλο το μυστικό..








Υλικά 

Για την ζύμη
  • 1 φλυτζ. ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο
  • 1 φλυτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 φλυτζ. κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκ. σόδα
  • 2 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκ. τριμμένη κανέλλα
  • 1 κουτ. γλυκ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 3/4 φλυτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλυτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Για το σιρόπι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
Για το στόλισμα
  • 1 φλυτζ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

1)Στο μίξερ ανακατεύουμε το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτουμε την σόδα που την διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι (προσοχή αφρίζει). Ρίχνουμε το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέϊκιν, γαρύφαλλο, κανελα, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.
2) Σιγά - σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι.
3)Ανάβουμε το φούρνο στους 170 στον αέρα. Στρώνουμε λαδόκολα στο ταψί. Πέρνουμε ζύμη όσο ένα καρύδι και το πλάθουμε. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου (μέχρι να ροδίσουν).
4)Ετοιμάζουμε το σιρόπι (βράζουμε ακριβώς 5 λεπτα απο το σημείο που θα αρχίσει να κοχλάζει).
5)Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Τραβάμε την λαδόκολα και τα αφήνουμε μέσα στο ταψί. Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό πάνω στα μελομακάρονα. Οταν πιουν το σιρόπι μετά απο 1 ώρα περίπου τα γυρίζουμε ανάποδα.
6)Την άλλη μέρα τα τοποθετούμε σε πιατέλα τα στολίζουμε με 1/2 φλυτζάνι τριμμένο καρύδι ανακατεμένο με γαρύφαλλο και κανέλα.
TIPS:
1. Τα μελομακάρονα θα πρέπει να είναι πλασμένα σε μικρό μέγεθος αλλά να είναι και λίγο στρουμπουλά.

No comments:

Post a Comment