Monday, April 28, 2014

ΦΩΣ & ΧΡΩΜΑ!





Το φώς και το χρώμα είναι δύο παράγοντες που καθορίζουν κατά κύριο λόγο την επιτυχία μιας εσωτερικής διαρρύθμισης. Τα στοιχεία αυτά από μόνα τους είναι σε θέση να αναδείξουν την αρχιτεκτονική του χώρου και κάθε λεπτομέρεια αυτού ανεξάρτητα τη λειτουργία του, αρκεί να συνδυάζονται με το κατάλληλο τρόπο έτσι ώστε να συμπληρώνει αρμονικά το ένα το άλλο, δημιουργώντας μία ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα.





Ακόμα και ο πιο αδιάφορος ,ψυχρός χώρος μπορεί να μεταμορφωθεί αρκεί να κάνουμε σωστή επιλογή χρωμάτων ανάλογα με τις ΄φυσικές ή τεχνητές πηγές φωτός. Ας αφήσουμε την φαντασία μας να κυριαρχήσει ,να πειραματιστούμε  δημιουργώντας κάτι πέρα από το συνηθισμένο.Οι τοίχοι μιας σκάλας για παράδειγμα αν φωτίζονται από ένα μεγάλο άνοιγμα στο ισόγειο μπορούν να χρωματιστούν με κίτρινο και σκούρο πράσινο χρώμα , έτσι ώστε από τη μία να μετριάζουν και από την άλλη να αντανακλούν το έντονο φώς. Σκεπτόμενοι λοιπόν έτσι το χρώμα και το φως θα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά για να αναδείξουν μια έξυπνα σχεδιασμένη γωνιακή εσοχή στο χώρο που θα θέλαμε να ξεχωρίζει από το σύνολο.Η χρωματική μας επιλογή θα πρέπει να παίρνει υπόψη την ιδιότητα του χρώματος να δείχνει διαφορετικά ανάλογα με την οπτική πρόσπτωση του φωτός.Αντίστοιχα η μελέτη φωτισμού συνήθως διαμορφώνεται ανάλογα με τα χρώματα ενός χώρου, αναδεικνύοντας τα σωστά και κατά προέκταση δίνοντας έμφαση στις ξεχωριστές λειτουργίες του χώρου.




Το φωτεινό και το σκούρο.Το παλιό και το σύγχρονο.Το απλό και το σύνθετο ,μια σειρά από έξυπνες αντιθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν την πιο ενδιαφέρουσα συμφωνία χρωμάτων και υλικών.Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν πάρει υπόψη της το φως.Όταν το χρώμα συνδυάζεται με μια προσεκτική σωστή μελέτη φωτισμού, μπορεί να μεταμορφώσει στην κυριολεξία οποιοδήποτε χώρο.Γι αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια συναντάμε όλο και περισσότερο ιδανικές συνυπάρξεις χρώματος και φωτός σε πολλές λύσεις, που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και την άψογη λειτουργικότητα τους. Το χρώμα και το φως πρέπει να συνεργάζονται πάντα.Στο χώρο για παράδειγμα μιας μεγάλης σκάλας δίπλα σε μια επίσης μεγάλη τραπεζαρία, το κίτρινο και το μπλέ αναδεικνύονται ιδανικά από το άπλετο φως.Ο διακριτικός φωτισμός ενός σαλονιού με σκούρες πορτοκαλί κάθετες επιφάνειες δημιουργεί μια άψογη ατμόσφαιρα ηρεμίας.Το έντονο λευξό φως τονίζει την ύπαρξη ενός κόκκινου τοίχου.Ένα εντυπωσιακό μοντέρνο φωτιστικό σε σχήμα καρδιάς μεταμορφώνει το χώρο σε μια πρωτοποριακή όσο και πρωτότυπη διακοσμητική λύση.

Βρείτε και σκεφτείτε ιδέες που έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν το δικό τους ξεχωριστό αλλά και απόλυτα λειτουργικό ύφος.



No comments:

Post a Comment