Friday, February 6, 2015

reTHINK_reDESIGN_reUSE

Δεν ξέρω αν είναι άποψη και lifestyle, πρόκληση για πρωτοτυπία ή έξαψη δημιουργικότητας, πάντως η επανάχρηση αντικειμένων και η απόδοση σε αυτά ενός εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα στο τρίπτυχο τέχνη-αρχιτεκτονική-design ολοένα και κερδίζει έδαφος, φανατικούς οπαδούς και ακόμη πιο φανατικούς δημιουργούς!

Ειδικά σε κάθε νέο καφέ που ξεφυτρώνει συναντάς τα πάντα! Κατασκευές από παλέτες, ανθοδοχεία από λαμπτήρες, ρολόγια από άξονες ποδηλάτων, είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα του τι μπορεί ο ανθρώπινος νους να σοφιστεί.

Πριν λίγα χρόνια, καθώς περιπλανιόμουν στον αχανή κυβερνοχώρο, τυχαία είδα ένα άρθρο για μια έκθεση των Βρετανών καλλιτεχνών Tim Noble+Sue Webster. Είχαν δημιουργήσει συνθέσεις από άχρηστα αντικείμενα που με μια πρώτη ματιά, έμοιαζαν ατάκτως ερριμμένα σκουπίδια ή έργα αφηρημένης γλυπτικής. Με τον κατάλληλο φωτισμό, όμως, η σκιά τους διαμόρφωνε στους τοίχους ξεκάθαρα σχήματα με μια ευρεία θεματολογία - από κορυφογραμμές πόλεων μέχρι αρουραίους.

Φυσικά, το concept της ανακύκλωσης βρίσκει αμέτρητες εφαρμογές και σε επίπεδο design! Διακοσμητικά από μηχανικά μέρη, όπως οι οδοντωτοί τροχοί ενός ρολογιού, καθίσματα από παλιά περιοδικά και συρταριέρες από vintage βαλίτσες...

Στην αρχιτεκτονική, προσωπικά αγαπημένο μου παράδειγμα είναι η αξιοποίηση των containers. Είτε μεμονωμένα, ως λιλιπούτειες κατοικίες, είτε ως συνθέσεις, διαθέτουν χαρακτήρα και με το σωστό χειρισμό μπορούν, τοπικά, να επιλύσουν οικιστικά προβλήματα.

Σας παραθέτω, λοιπόν, ένα δείγμα εφαρμογών... Ελπίζω να σας εμπνεύσω! Enjoy!




No comments:

Post a Comment