Friday, January 2, 2015

Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος...

Πρίν λίγες ημέρες και εν μέσω του καταιγισμού από ευχές μέσω μηνυμάτων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και mails, θυμήθηκα τις ευχετήριες κάρτες. Την παλιά, λίγο λησμονημένη, αλλά πολύ αγαπημένη διαδικασία που συνέθετε το κολλάζ των χριστουγεννιάτικων διακοπών.. Να αντιστοιχήσεις τις κάρτες με την αισθητική του κάθε παραλήπτη, να γράψεις πρωτότυπες ευχές με ωραία γράμματα και χρωματιστά μελάνια, να ξεθάψεις διευθύνσεις και ταχυδρομικούς κώδικες, να δώσεις την τελευταία πινελιά με γραμματόσημα και εν τέλει να τις ρίξεις στο κουτί του ταχυδρομείου μαζί με ένα σωρό άλλες ευχές..

Και κάπως έτσι, έπεσαν στα χέρια μου οι κάρτες της ΖΩΣΠ. Η Ζωγραφική με το Στόμα και το Πόδι δημιουργήθηκε από ζωγράφους με αναπηρία, που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους και έχουν μάθει να φιλοτεχνούν με διαφορετικό τρόπο.. Πρόκειται για μέλη της Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα και το πόδι, που σκοπό έχει την υποστήριξη των καλλιτεχνών, τόσο ηθικά όσο και οικονoμικά με την εξασφάλιση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας.

Μόνο αξιέπαινη μπορείς να χαρακτηρίσεις την προσπάθειά τους και υποδειγματική τη δύναμη της θέλησής τους. Τα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας έργα τους μαρτυρούν την ιδιαίτερα ευαίσθητη οπτική του κόσμου που διαθέτουν..

Είναι άνθρωποι που δεν επαναπαύονται, εξελίσσονται, αναπτύσσουν νέες δεξιότητες, γεμίζουν τη ζωή τους με χρώμα και μας δείχνουν ότι μπορείς και επιβάλλεται να προσαρμόζεσαι, να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις της ζωής και να μην καταβάλλεσαι από τα εμπόδια και τις δοκιμασίες.

Μέσα από την αγάπη τους για την Τέχνη κάνουν την υπέρβαση και αποδεικνύουν ότι για τον δημιουργό-καλλιτέχνη, η Τέχνη λειτουργεί ως κάθαρση και απαλλάσσει από φόβους και αμφιβολίες..

Η Ένωση αναπαράγει τις δημιουργίες τους (όπως στις κάρτες και τα ημερολόγια) και τις προβάλλει μέσα από εκθέσεις σε μουσεία, γκαλερί και δημόσιους εκθεσιακούς χώρους. Παρέχει, δε, ηθικο-υλική υποστήριξη εν γένει σε άτομα με σωματικά προβλήματα για ενασχόληση με την Τέχνη.

Και για να κλείσω, να πω πόσο θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα πόσο απογοητεύομαι που εμείς οι "αρτιμελείς" συχνά φθονούμε οτιδήποτε θεωρούμε πως ξεπερνά τις δικές μας δυνάμεις.. Κι αν και φέτος δεν σας πρόλαβα, ελπίζω του χρόνου να το θυμηθείτε και οι κάρτες της ΖΩΣΠ να γίνουν ο καμβάς των ευχών σας...

*Τα έργα που έχω αναρτήσει είναι από τις δημιουργίες των μελών για το ημερολόγιο του νέου έτους.. μια για κάθε εποχή!*

Ευχές για ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2015!!!









No comments:

Post a Comment